viernes, 31 de mayo de 2013

Valoracions de l'assignatura

- Competències assolides i com ha estat l'aprenentatge durant l'assignatura.

Pel que fa a les competències assolides durant l'assignatura, he millorat més les que ja tenia de base, els meus coneixements previs, i les meves creences. Per tant, he millorat molt en quant a treballar en equip gràcies a l'elaboració del documental i també a l'hora de fer el treball escrit (quadern del documental).

També he millorat en quant a l´ús de les noves tecnologies, com és realitzar un blog, i la realització del documental abans esmentat.

Una altra competència que he millorat durant l'assignatura és la de la pròpia formació contínua, on he reflexionat sobre la meva pràctica i temes concrets o situacions que ens han fet reflexionar.

En definitiva, crec que he tingut una progressió dels meus aprenentatges, aconseguint una visió general de les diferents situacions que hem viscut i adonar-me de les meves competències professionals per avançar i aprendre molt més.




- Valoració del blog.

Realitzar un blog per aquesta assignatura m'ha semblat molt interessant, i crec que és una bona manera de realitzar reflexions d'una manera innovadora i al dia, ja que és un recurs molt bo i actual.
Les activitats que hem realitzat a cada entrada, són idonies per assolir el nostre coneixement i continuar avançar en la nostra tasca com aprenent per ser futurs mestres, i compartir amb totes les persones la nostra feina.

Al principi, em vaig confondre a l'hora de realitzar unes activitats o altres, ja que ja he realitzat les pràctiques i per aquest grup d'alumnes teníem unes determinades activitats i la resta d'alumnes practicants unes altres. Finalment, sí he pogut realitzar totes les activitats que les mestres ens han proposat i m'ha agradat fer-ho.
Pel que fa a les competències i posar-les a les etiquetes, en un principi em vaig embolicar perquè no sabia molt bé com fer-ho, però de tot s'apren i també el blog m'ha ajudat a això i poder seleccionar quines competències he treballat a cada activitat.

Recomano realitzar blogs a tots els estudiants i mestres, per reflectir la seva tasca educativa, i espero que a un futur sigui una bona mestra i poder compartir les meves experiències amb tothom.

- Competències:

Les meves etiquetes fan referència a la reflexió sobre el meu procés d'aprenentatge durant aquesta assignatura.




martes, 21 de mayo de 2013

Els meus aprenentatges respecte als documentals

Quins aprenentatges he rebut després de realitzar el documental?

Quines experiències m'han aportat els documentals dels meus companys o altres de la xarxa?



Reflexió:

Al principi, penso que tant a les meves companyes de grup com a mi ens ha costat una mica l'hora de realitzar un documental, ja que teniem moltes idèes i ganes per realitzar una bona feina, que finalment hem pogut fer front, però pel que fa a l'ús del programa Movie Maker podria haver estat molt millor i ho podriem haver fet molt més el·laborat i més professional.

Al veure alguns documentals que han  realitzar alguns companys, he vist que molts ho tenien molt més elaborat, i m'han agradat molt. Jo crec que per la pròxima vegada hem d'intentar conèixer altres programes o mètodes per a millorar la nostra feina.

Pel que fa al nostre documental en si mateix, penso que la idea era bona i ho hem plasmat de manera clara i senzilla, ja que consistia en una sèrie d'entrevistes que hem realitzat a diferents educadores per veure el seu punt de vista a l'hora d'ensenyar, i veure en quines metodologies es basaven i finalment, he pogut fer una comparació de totes elles. 

Aquesta tasca no va ser difícil per nosaltres perquè moltes del grup hem realitzar el mòdul de Grau Superior en Ed. Infantil i coneixiem el treball a les aules, però a cada centre es fa de manera diferent i ho hem comprovat.
 
En definitiva, crec que el meu grup ha sabut desenvolupar el documental com ho varem pensar, i encara que és molt senzill, hem sabut reflexionar sobre algunes de les metodologies que es realitzen a les aules 0-3 a Eivissa.

- Competències:

 Les meves etiquetes fan referència al treball en equip i a l'ús de les noves tecnologies a l'hora de realitzar el documental.



lunes, 20 de mayo de 2013

Altres documentals que són d'interés sobre educació

"El sistema educativo es anacrónico"

Aquest documental és del programa d'Eduard Punset "Redes". Em sembla molt interessant perquè tracta  sobre com està canviant l'educació avui dia, ja que abans estava molt estancada amb aprenentatges memorístics i no deixava lloc a la creativitat, la iniciativa, la motivació.

Una frase del documental és: los maestros tienen que darles LUZ a los niños. Això significa que com a mestres hem de donar la motivació necessària perquè els alumnes evolucionin per ells mateixos, i nosaltres hem de descobrir el seu potencial intern de cadascú. Penso que és molt important i és un repte per als mestres arribar a canviar i millorar l'educació que donem als nostres infants.

Tot compta en l'educació, no només les matemàtiques o llengües... també compta la música, les arts plàstiques, la dansa... tot és important. En la nostra mà està canviar la manera d'ensenyar, de la mateixa manera que el nostre món ha canviat.




"Cuestión de educación"
Finlandia


Recomano veure el programa complet que tracta sobre questions d'educació en "Salvados". M'agrada aquest video en concret perquè parla de l'educació a Finlandia, un gran exemple d'educació a l'escola pública on és totalment gratuïta.






"Educació emocional"

Aquest video tracta sobre "l'educació emocional", tant important a la vida dels infants i que a totes les escoles s'hauria de treballar ja que és la base per a desenvolupar-se al món real. Són una sèrie d'habilitats socials i emocionals que fan que els alumnes expressin els seus sentiments, com es poden autorregular i com poden possar-se en el lloc de l'altra persona, pel seu benestar present i futur.

No tot està en els resultats acadèmics, ja que la importància està en el procés. També hi ha que deixar als infants expressar-se i descobrir quines són les seves habilitats, acompanyant-los en tot el procés, i sobretot no reprimir cap dels seus sentiments.

En definitiva: eines per viure la vida FELIÇ.




- Competències:

Les meves etiquetes fan referència a la investigació sobre documentals que hi ha a la xarxa sobre temes d'educació i els que més m'han agradat i que m'han aportat coses bones per la meva formació.

jueves, 9 de mayo de 2013

Documental "La pràctica educativa a Eivissa" 0-3 i reflexió personal

El nostre grup ha decidit eliminar el documental de la xarxa. 
Ens han informat que no teniem permís per part d'una persona per què el vídeo sigui visualitzat.

Disculpeu les molèsties.



Reflexió autovalorativa sobre el documental:


Una vegada realitzat el nostre documental, el meu grup i jo ens hem sentit satisfetes amb el resultat, i creiem que hem sabut plasmar l'essència del tema que voliem tractat sobre les metodologies a l'etapa 0-3.

Totes hem donat idees i hem col·laborat de la mateixa manera realitzant el documental, aportant persones per realitzar entrevistes, anant a les entrevistes, donant informacions, montatge del documental, montatge dels videos... per tant, hem pogut treballar en equip totalment coordinades.

Per tant, ens sentim satisfetes de la nostra feina, encara que sabem que podiem millorar l'ús del programa per editar els videos, tots els videos es veuen de manera correcta i s'escolta bé, en definitiva, hem pogut realitzar el documental per nosaltres mateixes de la millor manera possible.

També volia donar les gràcies al meu equip per la coordinació i col·laboració que hem tingut totes nosaltres i pel resultat del treball que hem realitzat.

- Competències: 

Aquestes etiquetes fan referència a les competències de treball en equip, i de autonomia a l'hora d'investigar sobre un tema i arribar a conclusions de la informació rebuda.


miércoles, 8 de mayo de 2013

Publicitat del nostre Documental.

A continuació, la publicitat del nostre documental creat pel nostre grup de feina: 

 

Publicidad para nuestro proyecto - documental


¿Estás indeciso/a sobre qué estudiar? ¿Te llaman la atención los niños pequeños? ¿Estás estudiando Magisterio y tienes ganas de poder trabajar de ello, aunque nunca has tenido contacto con ellos? ¿Estás pensando en buscar un trabajo relacionados con la educación infantil? ¿Tienes ganas de dejar a tu hijo/a en una escoleta pero no te decides?

Si tu respuesta es positiva, has elegido bien, porque si hay una manera de trabajar en educación infantil de Ibiza, ésta es una buena oportunidad de introducirte en este cursillo en el que no solamente aprenderás cómo se trabaja la educación infantil en distintas escoletas públicas y privadas de la isla de Ibiza, sino que también lograrás conocer las líneas metodológicas  que se emplean en éstas, y descubrirás un mundo de posibilidades en las que se ofrecen prácticas en distintas de ellas.

En éste, contamos con la colaboración de educadoras y maestras cuyas experiencias avalan cerca de 30 años en el campo de la educación infantil, y sus testimonios y colaboración en este proyecto para dar a conocer de primera mano cómo es su día a día en las aulas, el tipo de metodología que emplean con ellos, las actividades basadas en las distintas líneas metodológicas de autores tan influyentes como Piaget, Brunner, Vigogtsky, Ausubel, Emmi Pikler, Brofennbrenner…. en las que paso a paso nos muestran cómo la imagen y el concepto de niño/a ha ido evolucionando a través de los años, es decir, cómo ha cambiado la manera en que el niño nace y se le da una importancia no solamente en cuanto a sus necesidades primarias, sino que ésta ha sido la base revolucionaria por la que numerosos investigadores han descubierto la importancia del desarrollo integral del niño (psicomotor, emocional, experimental ….), llegando incluso a  la base que el niño/a es constructor de su conocimiento.

En este cursillo descubrirás el importante cambio que ha repercutido en el papel del maestro o educador del niño/a desde que importantes autores descubrieron y e investigaron sobre la forma de aprender, experimentar y construir el conocimiento en los pequeños de cero a tres años, hecho que es por el que actualmente muchos profesionales parten de dicha base. Éstos tienen propiamente dicho un papel importante de guía hacia los alumnos/as, proporcionándole herramientas y espacios adecuados a su nivel de desarrollo.

Finalmente, se ofrece una muestra de vídeo sobre qué sucede en un día en su clase, y en otra ocasión se muestra a una de las maestras mientras cuenta a un cuento, así que podrás seguir con todo detalle cómo se lleva a cabo una actuación con los alumnos/as  en dos momentos diferentes de la jornada escolar educativa.

Para más información, llama al número que aparece en pantalla o bien envíanos una tarjeta preguntando por el cursillo.

¿Dejarás pasar esta oportunidad?

                             ¡Aprovéchalo!                           ¡Por un futuro divertido!




- Competències: 

 Les meves etiquetes fan referència a les competències de investigació sobre un tema en concret i proposta d'un projecte.

viernes, 3 de mayo de 2013

El documental a l'educació

Pels alumnes de l'itinerari B hem de realitzar un documental, que doni a conèixer un tema sobre l'educació a les nostres illes, en el nostre cas d'Eivissa.

Personalment, penso que els documentals a l'educació són una eina que pot ser de l'interès dels infants per tractar qualsevol tema que volem donar a conèixer a la nostra classe, i pot cridar l'atencio dels nens molt fàcilment.

Avui dia, es treballa a més aules d'educacio infantil per mitjà de les noves tecnologies, ja que solen ser de l'interès dels infants i aprenen més ràpidament. Els documentals són una bona manera per ensenyar un tema en concret, de manera visual per mitjà de pantalles o televisors. 

No obstant, també seria idoni que els infants una vegada hagin vist un documental, es realitzi una assemblea per parlar d'allò que han vist i aprofundir sobre aquell tema entre tota la classe. Tambe poden servir per introduir un tema que es vulgui tractar per un projecte del centre, i que ajudi als infants en la seva investigació.

Els documentals també són importants per la comunicació oral, ja que els infants poden aprendre més vocabulari per la seva vida. 

En definitiva, crec que els documentals poden ser molt útils per l'aprenentatge dels infants, però sense abusar d'aquesta pràctica, sinó convinant diferents activitats, i que els documentals siguin una activitat més per desenvolupar coneixement.

- Competències:

Les meves etiquetes fan referencia al treball a través de les noves tecnologies o multimèdia, ja que són molt importants avui dia a la nostra vida diària. Els infants neixen en un món cada cop més informatitzat on les tecnologies están a l'ordre del dia. Com a mestres hem de tenir en compte les noves eines multimèdia per ensenyar als alumnes d'una manera més lúdica i entretinguda.


Exemples de bones pràctiques

He decidit comentar 3 bones pràctiques d'unes companyes de classe:

http://reflexionyinnovacionei.blogspot.com.es/  "La hora de la merienda".

Aquesta companya parla d'una bona pràctica que es realitza al centre on fa pràctiques, en concret amb infants de 3 anys. L'alumna comenta com  li agrada les bones pràctiques que realitza la tutora de l'aula i concretament en el moment de l'esmorzar. 

La companya comenta l'autonomia que tenen els infants en aquest moment, ja que segueixen un ritual o rutina que els nens ja tenen molt marcat. 

Aquesta cadena de coses, com per exemple, rentar-se les mans, van al bany, s'asseuen i recullen... posen a l'infant com a protagonista del seu aprenentatge i l'impliquen, fins que aquests esdevenen completament autònoms. Al infants els agrada realitzar les coses per ells mateixos, i més en quant a coses quotidianes com són aquests moments.

Com a punt negatiu d'aquesta pràctica és que la companya veu que la tutora no deixa als infants que siguin del tot autònoms, ja que ajuda als infants a menjar, però també en altres moments o situacions.
Penso que en algun moment donat si que podem ajudar a un infant, però abans d'això sempre s'ha d'intentar que ho faci tot sol, d'aquesta manera els infants tindran opcions i podran saber que ells poden ser autònoms.

Com a punt positiu és el nivell de satisfacció que senten els infants fent aquesta activitat, i també la tutora, ja que es veuen infants feliços i contents en aquell moment, i es desenvolupa el vincle afectiu entre infants i adults.

-http://bocinsfelicitat.blogspot.com.es/ "La setmana del protagonista".

He elegit aquesta pràctica d'una companya perquè parla de l'infant com a protagonista i aquesta activitat afavoreix molts aspectes dels infants, com l'autoestima, pertinença al grup, emocions, vivències... etc.

Es dona molta importància també a la comunicacio dels infants, i es dona l'oportunitat de que ells s'expressin, ja sigui amb paraules, gestos...

Els infants poden expressar-se lliurement en un ambient càlid, que invita a la comunicació i amb confiança, aspecte molt important perquè els infants es sentin còmodes, on tots pertanyen a un mateix grup classe.

http://primerespeuades.blogspot.com.es/ "El canvi de bolquers".

Aquesta pràctica que comenta la companya parla sobre l'hàbit d'higiene, en concret, el canvi de bolquers.Es comenta al blog que el bolquer es canvia durant unes determinades hores, però tambe, sempre que l'infant el necessiti. En aquest punt estic d'acord ja que cada infant és diferent, per tant, tenen diferents necessitats, no obstant, es pot realitzar un horari prèviament que sigui flexible segons les necessitats dels infants.

També un altre punt que comenta la companya i que veig molt important és l'autonomia que també es treballa de manera que els infants pujen l'escala per pujar al canviador, i això fa partícip a l'infant, ja que aquesta activitat és tant important i educativa com altres.

En aquesta activitat també es treballa el contacte afectiu, ja que es duu a terme una comunicació entre educadora i infant, per mitjà de paraules, contacte visual, somriures... que fa que l'infant es senti bé en aquell moment, i l'educadora recolza amb gestos i paraules les seves accions que està realitzant per comunicar-ho a l'infant i que aquest ho sàpiga veure.


- Competències:

Les meves etiquetes fan referencia a l'observació per part de l'educadora als aprenentatges dels alumnes dins de les seves diferències, creant situacions d'aprenentatge en diversos espais.



miércoles, 1 de mayo de 2013

Guió del nostre documental

 El nonstre guió del documental és el següent:




   Títol: “La pràctica educativa a Eivissa, de cero a tres anys

         Finalitat i objectius:
-      Crear un medi visual per mostrar les diferents metodologies emprades endiferents escoletes (privades o públiques).
-       Comparar  les metodologies.
-       Possibilitar la reflexió i comparació del tema a classe  a partir del documental.
                       
        Número de filmacions: 7 filmacions en total.

-      Una gravació d’una escoleta (Eduka, privada): 2 filmacions de dos entrevistes a dos  educadores ( Ubicació del municipi de Jesús).
-    Una gravació d’una escoleta (Cas Serres, pública):2 filmacions de dos entrevistes a dos educadores (C/Felip Curtoys i Valls, S/N. Barri de Cas Serres).
-    Una gravació d’una educadora que treballa a l’escoleta pública Es Fameliar  (Ubicació municipi Santa Eulària).
-     Gravació d’una pràctica: narració d’un conte (CEIP Cas Serres).
-    Gravació d’una pràctica:  activitat d’experimentació a l’aula. (CEIP Santa Eulària).

             Destinataris: 

Aquest projecte va dirigit al estudiants d’Educació Infantil  (GEDI), encara que també podria servir per a les famílies, professionals de l’àmbit infantil en general.
                 
           Justificació:

Partim del nostra interès per  saber com ha evolucionat les metodologies que s’empren en diferents escoletes, tant d’àmbit educatiu públic com privat. Per tal motiu, la nostra tasca ha estat la filmació d’educadores d’ambdues escoles, de manera que comencem a assabentar-nos d’aquestes. Hem triat aquest tema per mostrar, especialment als estudiants que no hagin realitzar pràctiques a les escoletes, com es duu a terme el dia a dia la metodologia en aquestes, és a dir, el transcurs de les activitats diàriament. 




- Competències:

Les meves etiquetes fan referencia al treball en equip per realizar entre tots els membres del grup un documental i a l'ús de les noves tecnologies que hem utilitzat.

martes, 16 de abril de 2013

Les bones pràctiques

Les tres bones pràctiques que més m'han agradat són:

"Espais i materials"

http://www.xtec.es/~ccols/creativitat/observar/observar.htm

Aquesta pràctica em sembla interessant perquè parla de la importància dels espais i els materials que estan dins de qualsevol aula i que formen part de l'ambient de la pròpia aula i dels propis infants. L'elecció de materials i l'organització dels diferents espais que pot tenir un aula és de vital importància pel bon aprenentatge dels infants. La mestra ha de saber quins materials i espais vol afegir a la seva aula segons els interessos dels infants i el seu punt de partida.
Els espais han de donar pas a diferents activitats, tant les que formen part de les rutines com altres activitats, com per exemple, espai pel descans, pel menjar, per la lectura, per el joc d'experimentació, per la comunicació, intimitat... Segons aquesta pràctica també el valor estètic és molt important, saber elegir colors, separadors d'ambients...acord amb la personalitat dels infants.
El mateix passa amb els materials, han de ser de qualitat i que també propicin aprenentatge, com per exemple que siguin de diferent tipus (material de la natura, contes, pintura...).
En definitiva, m'ha agradat aquesta proposta perquè dóna molta importància als espais i materials d'un aula i dels quals hem de saber trobar beneficis pels infants. 


"Descobrint la carbassa"

http://www.xtec.es/~ccols/intercan/solsolet/index.html


Aquesta pràctica m'ha agradat molt perquè la mestra es mostra respectuosa amb la imatge d'infant, i denota una gran actitud d'escolta i espera. La nena tracta de agafar la carabassa i és un moment únic per ella i per la mestra que l'està observant.
Observant el moment, la mestra veu com la nena intenta agafar la carabassa fins que l'aconsegueix i és un moment de superació per la nena i de descoberta, i per la mestra sent partícip d'aquesta activitat.

 "Fem un collage"

http://www.xtec.es/~ccols/intercan/martorell/martocollage.htm

 Aquesta proposta m'ha agradat perquè es tracta d'una activitat individual i grupal a la vegada, on els infants participen junt amb les famílies i la mestra. Primer, recullen el material que empraran per la realització del collage, les famílies dels infants participen i ajuden emportant flors.
Els infants treballen de manera individual enganxant les flors al mural, les educadores els ajuden, i treballen en grup.
Aquesta activitat apropa a tots els components de l'aula (infants, pares, mestra) i treballen tots plegats en un resultat comú, un gran mural decorat amb elements de la natura. És molt bonic tenir bona relació entre tots per realitzar un aprenentatge comú i aprendre tots de tots.

- Competències:

Les etiquetes fan referència a les competències de auotnomia a l'hora d'aprendre d'altres experiències docents, poder reflexionar sobre aicò i identificar bones pràctiques que donen moltes idees per a un futur.