martes, 16 de abril de 2013

Les bones pràctiques

Les tres bones pràctiques que més m'han agradat són:

"Espais i materials"

http://www.xtec.es/~ccols/creativitat/observar/observar.htm

Aquesta pràctica em sembla interessant perquè parla de la importància dels espais i els materials que estan dins de qualsevol aula i que formen part de l'ambient de la pròpia aula i dels propis infants. L'elecció de materials i l'organització dels diferents espais que pot tenir un aula és de vital importància pel bon aprenentatge dels infants. La mestra ha de saber quins materials i espais vol afegir a la seva aula segons els interessos dels infants i el seu punt de partida.
Els espais han de donar pas a diferents activitats, tant les que formen part de les rutines com altres activitats, com per exemple, espai pel descans, pel menjar, per la lectura, per el joc d'experimentació, per la comunicació, intimitat... Segons aquesta pràctica també el valor estètic és molt important, saber elegir colors, separadors d'ambients...acord amb la personalitat dels infants.
El mateix passa amb els materials, han de ser de qualitat i que també propicin aprenentatge, com per exemple que siguin de diferent tipus (material de la natura, contes, pintura...).
En definitiva, m'ha agradat aquesta proposta perquè dóna molta importància als espais i materials d'un aula i dels quals hem de saber trobar beneficis pels infants. 


"Descobrint la carbassa"

http://www.xtec.es/~ccols/intercan/solsolet/index.html


Aquesta pràctica m'ha agradat molt perquè la mestra es mostra respectuosa amb la imatge d'infant, i denota una gran actitud d'escolta i espera. La nena tracta de agafar la carabassa i és un moment únic per ella i per la mestra que l'està observant.
Observant el moment, la mestra veu com la nena intenta agafar la carabassa fins que l'aconsegueix i és un moment de superació per la nena i de descoberta, i per la mestra sent partícip d'aquesta activitat.

 "Fem un collage"

http://www.xtec.es/~ccols/intercan/martorell/martocollage.htm

 Aquesta proposta m'ha agradat perquè es tracta d'una activitat individual i grupal a la vegada, on els infants participen junt amb les famílies i la mestra. Primer, recullen el material que empraran per la realització del collage, les famílies dels infants participen i ajuden emportant flors.
Els infants treballen de manera individual enganxant les flors al mural, les educadores els ajuden, i treballen en grup.
Aquesta activitat apropa a tots els components de l'aula (infants, pares, mestra) i treballen tots plegats en un resultat comú, un gran mural decorat amb elements de la natura. És molt bonic tenir bona relació entre tots per realitzar un aprenentatge comú i aprendre tots de tots.

- Competències:

Les etiquetes fan referència a les competències de auotnomia a l'hora d'aprendre d'altres experiències docents, poder reflexionar sobre aicò i identificar bones pràctiques que donen moltes idees per a un futur.

jueves, 11 de abril de 2013

L'organització d'un centre escolar

A continuació reflexionaré sobre el tipus de jornada a l'escoleta on vaig realitzar les pràctiques, en concret sobre l'aula de 1 a 2 anys.

En aquell moment quan vaig realitzar les pràctiques, l'aula on em vaig sentir més còmoda va ser la d'1 a 2 anys i em va agradar molt la seva manera d'ensenyar i treballar amb els infants. Crec que l'horari que seguia aquesta aula era idoni pels infants, i crec que respectava els temps de cada infant, tenint temps necessari per cada activitat. També he de dir que la tutora no es tancava del tot en el seu horari, ella tenia un horari prefixat però sempre estava molt atenta als infants i als canvis que es podien realitzar dia a dia i que no es poden planificar, cosa que em va semblar bastant bé. 

Per exemple, si un infant tarda més en menjar que un altre, la tutora no li ficava prisa, igual que si un infant necessitava un canvi de bolquer mentre la resta està realitzant una activitat. També ho veia al pati, i a altres situacions on la tutora es mostrava respectuosa amb tots els infants en quant al temps i necessitats de cadascú, ja que tots els infants són diferents.

A l'horari que mostraré a continuació s'observa les diferents activitats i els temps dedicat a cadascuna (que no és tancat) i es veu flexible i segons les necessitats dels infants.

- Competències:

Les meves etiquetes tenen a veure amb les competències de reflexió sobre el funcionament del centre i  els processos d'ensenyança-aprenentatge.


L'horari de l'aula d'1 a 2 anys és el següent:








Hora

Què fem?
7.30 -9 .30
Arribada i acolliment dels infants
Joc lliure
9.30– 10.00
Esmorzar
10.00 – 10.45
Activitats programades
10.45 – 11.00
Pati
11.00 – 12.15
Higiene personal, canvi de bolquers i descans
12.15 – 12-30
Pati /Joc lliure i higiene pels que no es queden a dinar
12.30 – 13.00
Primera sorida i dinar
13.00 – 14.00
Higiene personal, canvi de bolquers, joc lliure i preparació per la segona sortida
14.00 – 14.30

Segona sortida o joc lliure